zamanı gelmedi mi?
ezberci öğrenme yöntemlerinden sıyrılıp beynimizin gerçek performansını ortaya çıkarmanın en etkin yolu olan Zihin Haritalarını öğrenmenin ve hayatımıza uygulamanın zamanı gelmedi mi?
Eğitim sistemimiz öğrencileri ezbere koşarak yaratıcı zekalarını geliştirmelerini engellediğinden, 5 yaşındaki bir çocuk yaratıcı zekasının yüzde 90’ını kullanırken, aynı oran yetişkinlerde yüzde 10’lara düşmektedir. Zihin Haritaları, kaybedilen bu yaratıcı zekanın yeniden kazanılması ve beynin bütün kapasitesiyle kullanmasını hedeflemektedir.
“Zihin haritaları, sıradan detayların sisli perdesini kaldırarak sizin ya da şirketinizin varacağınız ışıldayan vizyonu görmenizi sağlayacak ve sadece yaşamınızı sürdürmenize değil, aynı zamanda iş hayatında başarılı olmanıza yardım edecektir.” Tony Buzan
Zihin Haritası, dikkat eksikliğinin en büyük düşmanıdır. Bu teknik beynin bilgiyi algılama ve saklama biçimine en uygun yöntemdir. Zihin haritaları size beyninizde saklanan bilgilerin bir görsel resmini yaratır. Bu yöntemle beyniniz bilgileri daha kolay hafızada tutmanın yanında kolay bir şekilde kağıda aktarmanıza yardımcı olur. Bu teknik diğer çalışma tekniklerinden tamamen farklı, yaratıcı düşünceyi ortaya çıkartan ve kişiye zaman kazandıran bir yöntemdir.
Zihin haritası için ihtiyacımız olanlar;
‘Mind Map’ yani ‘Zihin Haritası’ temelde bir not alma yöntemidir. Beyin fırtınasını sevenler için, uçsuz bucaksız deryalarda gezmeyi seven zihinler için ilaç gibi bir kafa toplama yöntemidir.
Zihni durmadan farklı yerlere giden, adeta bir ‘uçan zihne’ sahip olanlar da bilecektir ki, bu gezintiler esnasında birçok bilgi gelir fakat geldiği kadar da hızlıca çıkar zihnimizden; hatırlamayız çoğunu. İşte bu yöntem anahtar sözcüklerden, resimlerden faydalanarak bilgiyi organize etmek için kullanılan ve karmaşık ve detaylı bilgi yığınlarını sınırlı bir alanda ve akılda kolayca kalacak şekilde depolayan bir grafik yöntemdir.
Bir nevi, zihin haritasının bilgileri depolamak için bir araç ve problem çözümünde yaratıcılık imkanı sağlayan bir düşünme şekli olduğunu söyleyebiliriz.